Blog

Picture of Mie Liv Hansen

Mie Liv Hansen

Er anderledes bedre end normalt?

Og har vi brug for nye måder at drive virksomhed på?

Har du tænkt over, om det ”normale” er for sårbart over for grundvilkåret og uforudsigeligheden i det moderne arbejdsliv? Jeg har, og jeg tænker derudover, at krisen har lært os, hvad der fungerer – og hvad der ikke gør.

”Normal” virksomhedsdrift har, historisk set, haft kortsigtet fokus på performance, vækst og effektivisering, men det har så vist sig ikke at skabe de resultater og kapital akkumulering, som vi havde brug for. Og i stedet for finansielt robuste og solide virksomheder, ser vi nu, at selv store virksomheder er ude af stand til at håndtere uforudsigeligheden. Og medarbejderne, som løber hurtigere og hurtigere – uden dog derved at opbygge overskud og likviditet til investeringer, får sygdom og stress som tak (og løn bevares).

Men med Covid-19 og deraf følgende hjemmearbejde og anderledes fleksible og mere ”teknologiske” måder at arbejde og mødes på, så har mangt en udearbejdende mor eller far kunne fokusere på værditilvækst og innovation i jobbet i stedet for at sidde til endeløse møder eller i lange bilkøer. Og nu er seneste nyt så også, at lederne, ikke mindst i det offentlige, rapporterer et kraftigt fald i, eller at man slet har syge medarbejdere, da hjemmearbejde giver fleksibilitet og frihed, og stress-symptomerne forsvinder som dug for solen. Og ja det kræver måske en investering i en ny kontorstol til boligen, måske en af de mere fancy udgaver, hvor vi skal bære os selv – dem uden ryglæn. Win-win, og vi træner mens vi arbejder!

Så måske er det tid til at tage ved lære og tage springet fra ”normal” til fleksibel, og fra stress og psykisk dårligt arbejdsmiljø (men budgetterne holder!) til at skabe værdi og gøre en forskel – som medarbejder og kollega? Er du og ledelsen klar til at gribe de muligheder for vækst og forretnings udvikling, som fremtiden efter Covid-19 bringer?

Det første skridt kunne være, at du/lederne fokuserer på følgende tre ting:

  • At skabe rammerne for et fællesskab, hvor man kan gøre et bedre stykke arbejde, end hvis man var et andet sted.
  • At stille krav. Ikke konfliktende, modstridende og umulige krav, men høje krav til, at man gør noget væsentligt, som skaber værdi og fremdrift, og som man kan være stolt af at være en del af. Krisen har nemlig vist, at vi gerne vil tilbage på arbejde for at gøre en forskel.
  • At skrue ned for detailstyring, kontroller og suboptimering. Det skal være slut med at tro, at værdi kommer af, at man møder kl. 8.30, krydser aktiviteter af eller udfylder rapporter. Vi skal i stedet forstå, at fleksibilitet kan hjælpe os til at bruge tiden bedre og sikre, at vi mødes om de rigtige ting: At støtte hinanden i at løse værdifulde opgaver.

Mie Liv Hansen, Partner

DEL GERNE OPSLAGET !

Andre indlæg