Og kan du klare dig uden den?
Det er jo langt fra sikkert, at hverdagen, kunderne eller udbud & efterspørgsel bliver den samme som før krisen, og måske heldigvis? Mange ledelser arbejder på højtryk for at bruge læringen fra de sidste måneder på at ruste sig til fremtiden og effektivisere og optimere – og på at spare omkostninger. Derfor må det forventes, at ledigheden bliver endnu større hen over sommeren og at mange af jer ellers kompetente ledere og medarbejdere, bliver sendt på ufrivillig lang sommerferie.
Nu vi snakker ferie, så har mange amerikanere længe været bange for at holde lange ferier, fordi de frygter, at arbejdsgiveren vil opdage, at man fint kan klare sig uden dem? Lavede du også for meget pseudoarbejde – inden krisen – og frygter du, at du derfor ikke har et arbejde eller en virksomhed at komme tilbage til efter 8. juli?

I en af konsulentvirksomheden Capture’s surveys på LinkedIn (175 personer i 75 virksomheder) viser det sig nemlig, at 64 % har oplevet færre afbrydelser i forbindelse med hjemmearbejde under Corona-krisen, 49 % et lavere stressniveau, mens 46 % har oplevet højere effektivitet og hele 49 % har udført mindre pseudo arbejde. Hele 49 %.
Og i det offentlige, som ellers har ry for at være bedre til at ”lægge et lag på” end at ”tage af”, har den nuværende situation pludselig skabt positiv effekt af at ”tage en hel masse (Djøf) lag” af. Så måske har Danmark i fremtiden godt af en ”kunstig skrælle-lag-af-krise” af og til, eller til ikke altid at bruge 117 konsulentrapporter eller at ”konsultere” hele 10 forskellige ”trosretninger” eller ledelseslag, inden man træffer en beslutning?
Måske skulle man/vi alle bare være lidt mere effektive og hurtigere til at træffe beslutninger – og sidenhen lære af og acceptere eventuelle fejl? Learning by doing – og ved samarbejde.
Coronakrisen er forhåbentlig et enkeltstående, alvorligt tilfælde, men åbenlyst ikke kortvarigt: brudte forsyningskæder rammer produktionen, grænselukninger rammer vidt og bredt, og forbrugerne holder på penge og opsparing og rammer dermed vores industrivirksomheder. Messer og konferencer er aflyst lang tid frem, og dansk økonomi vil i en meget lang periode mærke efterveerne af krisen.
Det er dog ikke kun gråt i gråt, for med kriser kommer også nye muligheder og behov for udvikling: restauranter udvikler Take-away eller andre ”gør-det-selv” koncepter, biografer viser drive-in film, teater kan opleves online, konsulenter hjælper med ”lean & mean” i stedet for tykke rapporter, og selv fitnesscentre går online.

Det er med andre ord en anderledes fremtid, vi går i møde, men ikke nødvendigvis en dårligere? Og det er jo ikke første gang, at Danmark har rejst sig igen efter en krise. Personligt synes jeg også, at de fleste danskere i øjeblikket er dejligt menneskelige og næstekærlige, og pludselig er bæredygtighed og grøn omstilling ikke så vigtig, når millioner, f.eks. i Indien og Mexico, er kastet på gaden?
Så årets planer for vækst, udvikling og investeringer må en tur i skraldespanden. Nu gælder det nemlig omstillingsparathed og om at holde sig oven vande og ”flydende” – men også om mere eftertænksomhed – også for den enkelte. Har du f.eks. ønskejobbet eller -uddannelsen? Eller er det tid til ny karriere og eget valg af job og branche/virksomhed, som giver mening – FOR DIG?

Mange ledelsesgange har de seneste uger måtte erkende, at de sædvanlige forretningsgange og discipliner er sat ud af kraft og derfor må gentænkes? Kan man slanke ledelseslaget, nedlægge hele afdelinger og strømline andre? Kan opgaver uddelegeres og eller nedlægges?
Og måske er der andre og nye måder at gøre tingene på? Det kan derfor meget vel vise sig, at stabsfunktioner slankes eller at tabsgivende divisioner eller datterselskaber genovervejes eller afhændes?
Et slanket erhvervsliv vil jo alt andet lige have brug for færre ansatte, da funktionerne dermed også slankes.
Hjemsendte på lønkompensation er jo principielt også arbejdsledige? Er du hjemsendt eller bare bekymret for din arbejdssituation, så kan det være en mulighed at få en professionel snak med en coach eller karrierekonsulent, så du er klar og i førersædet, hvis ledigheden rammer dig efter udfasningen af lønkompensationen?
Og ja forandring fryder ikke altid, men virksomheder og brancher fødes og dør – hele tiden. Danmark bliver dejligt igen, men det kræver investeringer i uddannelse, herunder omskoling og personlig og faglig udvikling. Og vi skal huske at passe og pleje de iværksættere, der skaber meget af grundlaget for fremtidens arbejdspladser.
Som menneske og land skal vi derfor være parate til at gribe i egen barm og se fremad – hvis nu din virksomhed fandt ud af, at den kunne klare sig uden dig, og du uden den?
Se mere på http://www.mielivhansen.dk