Uden dygtige medarbejdere kommer man ikke ud af krisen.
I krisesituationer er det de dygtige medarbejdere, der redder virksomheden. Man kan ikke løfte opgaven uden dem. Lederskabet består i at fastholde de dygtigste medarbejdere, for det er kun dem, der kan trække virksomheden igennem krisen.
Den tidligere SAS-direktør, Jørgen Lindegaard, udtaler i en artikel i Berlingske Tidende for nylig, at ‘nøglemedarbejdere er fuldstændig afgørende og langt mere afgørende i en krisesituation, end de er i den daglige drift. Uden de allerbedste medarbejdere kommer virksomhedslederen aldrig igennem det.’
I den kritiske fase, hvor ledelsen hurtigt skal afgøre, hvor man kan spare eller, hvor man skal satse, har man brug for dem, som har meget mere forstand på driften, end virksomhedens leder. Nu er spørgsmålet ikke, hvor virksomheden skal være om fem år – nu er det, om vi kan overleve i fem uger eller fem måneder.
Det pludselige skifte fra langt til ultrakort sigt, er ifølge Jørgen Lindegaard en udfordring for virksomhedsledere, der oftest har ‘det lange lys på’. Og det er noget af en præstation som leder at skulle erkende, at der er nogen, der er dygtigere end én selv, siger han. Man bliver super afhængig af at få gode råd, og man inviterer dem, som virkelig har forstand på virksomhedens dagligdag, med ind i beslutningsrummet.
For at passe på de gode medarbejdere, som skal hjælpe med at holde konkursen fra døren, skal man sikre sig, at de ikke får stress eller på andre måder bukker under pga. arbejdspres.

Den udfordring kan løses ved brug af en interim manager, som kan hjælpe med til at sikre den daglige drift af virksomheden, medens den fastansatte leder eller nøglemedarbejder hjælper med at navigere i det ‘kaos’, der ofte opstår i en krisesituation.
Virksomhedslederen må stå ved sine fejl og støtte sig til fakta
Mængden af hurtige beslutninger i den tidlige fase øger selvsagt risikoen for fejl. Og fejl skal man ikke skjule. Virksomhedslederen skal træffe mange flere beslutninger på meget kortere tid, end han eller hun er vant til. Derfor kommer man til at begå fejl. De fejl må man både erkende og få rettet hurtigst muligt. Som leder skal man stå frem at sige: Jeg begik en fejl – det var en forkert beslutning. Vi ændrer den lynhurtigt, siger Jørgen Lindegaard videre.
Der blev bestemt begået fejl i SAS og ISS, men vi var dygtige til at erkende dem og få dem ændret. Meget af det var noget, vi gjorde for langsomt. Vi fik eksempelvis lukket ruter for sent, fordi vi troede, at det ville gå bedre, end det rent faktisk viste sig at gøre.
Selvom fejl skal frem i lyset, så kan midlertidig ansættelse af en erfaren leder og strateg være ham eller hende, som bevarer overblikket og kommer med input til den kortsigtede strategi samt hjælper i en evt. efterfølgende turn around af virksomheden. Derudover er interim managers meget ofte analytiske i deres arbejdsmetoder og har ingen følelser i klemme, når der skal tages mere ubehagelige beslutninger.

Derfor kan det ifølge Jørgen Lindegaard heller ikke understreges tilstrækkeligt kraftigt, at krisebeslutninger skal hvile på fakta – ikke på tro og forhåbninger.
Se fremad og fokuser på virksomhedens styrkepositioner
For at samle økonomisk styrke til at komme videre gennem krisen må der hurtigt zoomes ind på virksomhedens styrkepositioner. Det gælder om hurtigt at få sat fokus på de områder, der har den største indtjening, så man kan få forbedret egenkapital og kapitalforhold. Man skal tage fat, hvor man hurtigst muligt kan tjene penge, og hvor man har de største konkurrencefordele. Hold øje med konkurrenterne og sæt ind, hvor virksomheden er stærkest.
Tidligt i krisestyringen, ja faktisk allerede, mens virksomheden er fuldt optaget af blot at overleve, må organisationen imidlertid også se fremad. Nu bliver det svært. For samtidig med, at man er optaget af at holde liv i virksomheden, skal et særligt task-force tænke fremad. Man er nødt til at have en plan klar for, hvordan man vil komme ud af krisen. Hvad er det, man vil satse på, når man har reddet, hvad reddes kan?« forklarer Jørgen Lindegaard.
Hold på de dygtige medarbejdere
Lindegaard fremhæver atter vigtigheden af at holde fast i de dygtigste ledere og medarbejdere. Når man for alvor skal til at vokse, ser man igen tydeligt, hvor vigtigt det er, og hvor stor forskel der er på, at have gode eller middelmådige medarbejdere. Det er kun de dygtigste medarbejdere, der kan hjælpe med at trække virksomheden ud af krisen. Hold på de dygtige medarbejdere!
Se verden med nye øjne, læg en ny plan for virksomheden, og sæt den fremadrettede kurs sammen med et bæredygtigt hold af ledere og nøglemedarbejdere.

Rens virksomheden for dårligdomme
Hvis man skal pege på en fordel ved en krise, er det ifølge Jørgen Lindegaard, at den nådesløst afslører virksomhedens ømme punkter. Vækst skjuler mange dårligdomme. Det er der, ledelsen for alvor kommer ind i krisestyringen. Om den er i stand til at vælge det, man vil gøre bedre, og bortskære det, der skal skæres. Det er svært. Det er spændende. Det er ledelse.
Skal der, eller er der måske allerede og for hurtigt, taget konsekvens af manglende ordrer eller opgaver, så kan det være løsningen med midlertidige ansættelser indtil overblikket og virksomhedens størrelse og aktivitet er tilpasset og udviklet. Det kan således være hensigtsmæssigt at vente med at rekruttere fastansatte til man igen kan tiltrække de rigtige og bæredygtige medarbejdere og ledere.
April 2020
Mie Liv Hansen
Lisberg Management